Webshop Keurmerk – Heeft Jouw Webwinkel Al Een Keurmerk?

webshop keurmerk

De aanwezigheid van een webshop keurmerk geeft veel klanten net dat beetje extra vertrouwen dat nodig is om daadwerkelijk over te gaan tot het doen van een aankoop.

Best heel belangrijk dus, zeker voor beginnende webwinkels. Er zijn inmiddels echter zo veel keurmerken, dat het lastig te bepalen is welke nou de beste is en wat de voordelen en verschillen zijn.

Bovendien blijken ze lang niet allemaal echt zo betrouwbaar te zijn als het lijkt. Waar te beginnen?!

In dit artikel breng ik een beetje orde in de chaos.

Dit ga je leren:​

  • Wat een webshop keurmerk nou eigenlijk is.
  • Wat de voordelen zijn van een keurmerk;
  • Welke keurmerken er zijn;
  • De verschillen tussen deze keurmerken;
  • Ook de valkuilen te ontdekken.

Wat is een Webshop Keurmerk?

De aanwezigheid van een webshop keurmerk geeft de klant dat goede gevoel omdat deze keurmerken garant staan voor een bepaalde service.

Denk hierbij aan duidelijkheid over de kosten, garantie via de webwinkel, klachtenbemiddeling, privacy, bedenktijd en achteraf betalen.

Zekerheid is natuurlijk altijd fijn; niet alleen voor de consument, maar ook voor jou als (beginnend) ondernemer.

De voorwaarden zijn daarom altijd tweezijdig: zowel de klant als de webwinkel heeft zijn rechten en plichten. Eén van de grootste voordelen van een keurmerk voor jou als ondernemer is dan ook dat je een stukje garantie hebt wat het betreft het nakomen van afspraken door de consument.

Daarnaast komt de webshop een stuk betrouwbaarder over als deze in het bezit is van een keurmerk. De klant is daardoor eerder geneigd iets te kopen bij jou in plaats van bij de concurrent zonder keurmerk.

Natuurlijk kunnen webshops zonder keurmerk ook betrouwbaar zijn, maar de koper wil dan toch een beetje zekerheid en gaat bijvoorbeeld op zoek naar goede recensies van andere klanten. Vooral tijdens de startfase zijn er daar vaak nog weinig van.


De verschillende Keurmerken

De afgelopen jaren zijn er enorm veel nieuwe keurmerken voor webshops bijgekomen, waardoor de keuze inmiddels enorm is. De zekerheden kunnen sterk per keurmerk verschillen, dus informeer je daarom vooraf goed. Welke garanties wil je jouw klanten bieden? We zetten een aantal grote, bekende webshop keurmerken voor je op een rij:


Thuiswinkel Waarborg
Dit is het bekendste kwalitatieve keurmerk, het vertrouwen van de consument zal dan ook groot zijn! De conversie (in dit geval het aantal bezoekers van de webwinkel dat overgaat tot een aankoop) wordt verhoogd en bovendien kan je als ondernemer rekenen op gratis juridisch advies wanneer dat nodig is.

Al meer dan 2200 webwinkels hebben zich inmiddels bij Thuiswinkel Waarborg aangesloten. Met dit keurmerk bied je de klant onder andere de zekerheden van veilig betalen, een gewaarborgde privacy, 14 dagen bedenktijd en achteraf betalen.


Webshop Keurmerk
Webshop Keurmerk is het grootste betrouwbare keurmerk van Nederland en België, en daarnaast ook het enige echt onafhankelijke. Je kan je gratis aanmelding, krijgt gratis reviews van klanten en hebt recht op gratis juridisch advies.

Ook met Webshop Keurmerk zorg je ervoor dat de klant veilig en betrouwbaar in je webshop kan winkelen. Zij hebben recht op veilig betalen, 14 dagen bedenktijd, privacy en weten zeker bij welk bedrijf ze winkelen.


Qshops Keurmerk
Qshops werd in 2005 erkend als keurmerk voor webshops en is daarmee het oudste van Nederland. Inmiddels is het ook één van de meest bekende en betrouwbare.

Momenteel zijn er meer dan 3000 webwinkels aangesloten en het keurmerk groeit nog altijd snel door. Wanneer jouw webwinkel bij Qshops is aangesloten, voldoet deze aantoonbaar aan de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent kopen op afstand. Het gecertificeerde keurmerk geeft de klant een hoop zekerheden.


mkbOK
Dit keurmerk is ontwikkeld voor met name kleinere, startende webwinkels en een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg. Met dit keurmerk  mkbOK worden ook de kleinere MKB bedrijven aan een betrouwbaardere uitstraling geholpen, waardoor zij het vertrouwen van de consument kunnen winnen en deze niet bij voorbaat naar de grote bedrijven overlopen. Klanten hebben recht op klachtenbemiddeling en het keurmerk is aangesloten bij een garantiefonds.


WebwinkelKeur
Het WebwinkelKeur keurmerk garandeert meer transparantie en een veilige manier van online winkelen. Ze controleren de adresgegevens van de webwinkel en zorgen dat deze, samen met contactinformatie en het KvK-nummer, goed vindbaar zijn op de website.

Ook moeten prijzen duidelijk worden vermeld en heeft de klant 14 dagen bedenktijd.


Thuiswinkel Keurmerk
Tot slot Thuiswinkel Keurmerk. Dit is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, waardoor ze een hoge kwaliteit kunnen leveren tegen een betaalbare prijs.

Klanten kunnen met een gerust hart producten op afstand kopen. Mochten er toch klachten zijn, dan kan Thuiswinkel Keurmerk bemiddelen en eventueel een onafhankelijke arbiter benoemen. Dit geldt voor zowel consument als bedrijf.


Verschil tussen de keurmerken

Een belangrijk verschil tussen Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk en Qshop Keurmerk en de overige (genoemde) keurmerken, is dat de eerste drie zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Wanneer er problemen zijn tussen jou als ondernemer en een klant, kunnen jullie allebei een klacht indienen bij één van de diverse commissies.

Deze zijn door de overheid erkend, waardoor er altijd op goede procedures en onpartijdige beslissingen gerekend kan worden. Tevens gebruiken deze drie keurmerken de algemene voorwaarden die zijn afgesproken met de Consumentenbond.


Pas op!

Helaas worden er door bepaalde, nieuwe bedrijven ook keurmerken uitgedeeld zonder dat ze ook maar iets controleren, zo ontdekte Kassa. De namen van deze keurmerken lijken sterk op namen van daadwerkelijk betrouwbare keurmerken, dus let goed op!

Je betaalt anders voor een keurmerk dat in feite weinig tot niets voorstelt, en dat zal jouw webshop uiteindelijk een alles behalve betrouwbare reputatie opleveren.

Al met al brengt een keurmerk dus de nodige voordelen met zich mee voor zowel ondernemer als klant, zolang deze maar met zorg uitgekozen is!

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: