Concullega: Het Is En Blijft Een Concurrent

Concullega

Een concullega is een samenvoeging van concurrent en collega. Personen die in hetzelfde vak zitten, maar niet voor het zelfde bedrijf werkzaam zijn, noemt men concullega’s.

Een voorbeeld hiervan is de concurrentie tussen autodealers. Renault en Volkswagen bieden beiden auto’s aan, echter van een ander merk.

Beiden zitten ze in het zelfde vak, de autobranche, maar voeren een andere naam of een ander merk.


Concullega Vriend of vijand?

Wanneer mensen voor hetzelfde bedrijf werken, zijn dit collega’s. Indien zij niet voor hetzelfde bedrijf werken, maar wel in dezelfde branche, dan zijn het feitelijk gezien concurrenten.

En concurrenten zijn van elkaar staat gelijk aan het zijn van elkaars vijand. Dat klinkt meteen heel negatief, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Concurrentie is juist gezond en het houdt iedereen scherp en alert. Tevens kan concurrentie gezien worden als uitdaging. Toch is het raadzaam om op je hoede te blijven als het gaat om de concurrent.

Deze wil immers, net zo goed als jij, klanten behouden en klanten werven. Of deze klanten nu nieuw zijn of bij een ander bedrijf worden weggekaapt, maakt niets uit. Een klant is een klant.


Samenwerken met de concurrent

concullegaHet is in sommige situaties wel aantrekkelijk om samen te werken met de concurrent.

Bijvoorbeeld een grote order die te groot is voor één bedrijf.

Je gaat dan samen met de concurrent de bestelling en levering aan. Zorg er wel altijd voor dat alle gemaakte afspraken op papier staan.

Laat desnoods contracten of andere legale zakelijke documenten hiervoor opmaken.

Als er niks op papier staat, heb je grote kans dat je straks met lege handen komt te staan en de concurrent in zijn nopjes is.

Samenwerking betekent dus geen vriendschap. Het is slechts een zakelijke overeenkomst waar beide partijen voordeel uit kunnen halen.

Het wordt een ander verhaal als er structurele samenwerking is tussen concurrenten. Dit zijn dan ook geen echte concurrenten maar collega’s.

Denk aan bedrijven die met elkaar samenwerken en hun omzet behalen door elkaar te helpen. Deze bedrijven hebben samen één doel en werken daar samen met andere bedrijven naartoe.


Tot slot

In de zakenwereld wordt het woord concullega niet altijd positief opgevat. De meeste zakenlui hebben liever duidelijkheid.

Zowel voor zichzelf als de klant. Een concurrent is gewoon een concurrent en een collega is een collega. Geen samenvoegingen, maar gewoon het beestje bij de naam noemen.

In de wereld worden al zo lang en veel zaken gedaan, dat de term “concurrent” helemaal niet als belastend hoeft te worden ervaren. Het is immers logisch om concurrenten te hebben.

Deze concurrenten zijn soms vijanden, maar vaak zijn dit gewoon tegenspelers die, net als jij. een zo hoog mogelijke score proberen te halen.

Het is jezelf hoe je je concurrenten wilt noemen, maar sta er niet te lang bij stil. Aan het einde van de dag willen we allemaal hetzelfde: meer klanten en meer winst!


Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: