Eenmanszaak Beginnen: Hoe Doe Je Dat?

eenmanszaak

Wil jij een eenmanszaak beginnen? Voordat je aan de gang gaat als ondernemer is het belangrijk om goed te weten wat je te wachten staat en wat je moet doen om een eigen onderneming te starten.

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over:​

  • Een eenmanszaak
  • De voordelen van een eenmanszaak
  • Welke risico's gemoeid zijn als ondernemer van een eenmanszaak.
  • Welke verantwoordelijkheden en verplichtingen je draagt.
  • Hoe jij je eenmanszaak moet beginnen

Mijn eigen ervaring met een eenmanszaak

Ik ben zelf in 2011 begonnen met mijn eigen eenmanszaak: een webwinkel in noten & gedroogd fruit.

Ik had binnen 3 jaar een omzet van 150.000 euro per jaar.

In 2017 heb ik mijn webwinkel verkocht.

Wil jij ook graag een webwinkel beginnen?

Klik dan hier>


Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een type bedrijfsvorm waarbij jij als enige persoon alle verantwoordelijkheden draagt.

Een eenmanszaak staat ook wel onder de noemer natuurlijk persoon bekend, omdat er geen onderscheid tussen privé- en zakelijk vermogen wordt gemaakt.


Voordelen van een eenmanszaak

  • Eenvoudig. Het oprichten van een eenmanszaak is erg makkelijk. Je hebt niet te maken met een medeoprichter waarmee je de onderlinge verantwoordelijkheden dient te delen.
  • Gratis. Er is geen startkapitaal nodig. Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel kost zo’n 60 euro (anno 2017)
  • Belastingvoordeel. Als startende ondernemer kan je gebruik maken van een hoop aftrekposten om de belastingdruk te verlagen. Deze aftrek kan tot wel 10.000 euro per jaar oplopen.
  • Flexibel. Als ondernemer zit je niet vast aan de vereisten van een werkgever. Je bent eigen baas en daarom kan je precies doen wat jij wilt.

Eenmanszaak beginnen: waar op letten?

Als je ondernemer wilt worden dan komen er een hoop verantwoordelijkheden en verplichtingen op je af. Als jij een eenmanszaak wilt starten, is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent.


De start

Het starten van jouw eenmanszaak is ontzettend eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is een bezoek brengen aan de Kamer van Koophandel. Daar moet je aangeven dat je een eenmanszaak wilt beginnen.


De aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak heb je geen onderscheid in het privévermogen en het bedrijfsvermogen. Dit houdt in dat jij 100 procent aansprakelijk bent voor alle financiële gevolgen van jouw bedrijf. Het is goed om je daar bewust van te zijn, want mocht het misgaan, dan kan jij je inventaris en je huis kwijtraken.


De belasting

Als ondernemer krijg je te maken met de Belastingdienst. Als ondernemer ben je belastingplichtig. Je moet BTW-aangifte doen en ieder jaar de inkomstenbelasting regelen. Daarnaast heb je als ondernemer ook recht op diverse belastingvoordelen, waaronder de startersaftrek, de MKB winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek.


De verzekering

Als ondernemer draag jij de verantwoordelijkheid voor het regelen van je verzekeringen. Ziektekosten draag je zelf. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid heb je geen recht op de Werkeloosheidswet, de Ziektewet en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen.

Sluit daarom bij de oprichting van je onderneming een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Met betrekking tot de ziektekosten ben je zelf verplicht om een basisverzekering af te sluiten.


Het pensioen

Als ondernemer heb je in bijna alle gevallen recht op AOW. Echter zal je zelf voor je aanvullende pensioen moeten zorgen. Een aanvullend pensioen is belangrijk, omdat je vaak niet voldoende hebt aan een basis AOW.

Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een zorgverzekeraar erbij te halen. Dan moet je gewoon op de traditionele manier elke maand geld opzij zetten.

Natuurlijk kan je ook zelf je spaarrekening openen, maar elke maand pensioengeld opzij zetten vraagt dan veel meer discipline.


Het personeel

Als je straks een eenmanszaak hebt, betekent dat niet per se dat je in je eentje werkt. Je kan personeel aannemen. Echter dien je wel rekening te houden met hoeveel mensen je aanneemt. Bij een eenmanszaak mag je tot een bepaald aantal mensen aannemen.


Stappenplan: eenmanszaak beginnen

Heb je goed jouw verantwoordelijkheden en verplichtingen doorgenomen en weet je nog steeds zeker dat je een eenmanszaak wilt oprichten? Volg dan dit stappenplan.


Stap 1: Schrijf je in bij de KvK

De eerste stap is: inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij je inschrijving moet je doorgeven met welke rechtsvorm jij verder gaat. Je rechtsvorm is van invloed op je belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Je geeft dus aan dat je een eenmanszaak wilt starten.

Bekijk hier mijn blog over alle andere: ondernemingsvormen


Stap 2: Schrijf een ondernemingsplan

Heel wat startende ondernemers zien op tegen het schrijven van een ondernemingsplan. Toch kan het jou helpen bij de start van je bedrijf. Je weet beter wat je wilt, je bent op de hoogte van zakelijke kansen en je kent de risico’s.


Stap 3: Open een zakelijke rekening

Vaak is het logisch om direct na de inschrijving een zakelijke rekening te openen. Zo houd je goed overzicht in je zakelijke en je privéadministratie. Wil je jouw administratie uitgeven aan een boekhouder?

Dan is een zakelijke rekening een minimum vereiste. Ben je tot het besluit gekomen om jouw administratie over te laten aan een boekhouder? Dan is een zakelijke rekening een minimale vereiste is.


Stap 4: Maak een eigen website

Als beginnende ondernemer kan je eigenlijk niet zonder een website. Het zorgt voor zichtbaarheid, herkenbaarheid en vertrouwen. Ben je niet zo goed in schrijven, ontwerpen of programmeren? Besteed je website ontwerp uit aan een extern bureau.


Stap 5: Sluit verzekeringen af

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als werknemer kan je rekenen op de steun van je werkgever. Als ondernemer sta je er alleen voor. Dek je persoonlijke risico’s. Sluit een AOV af en schrijf je in bij een zorgverzekeraar om je pensioen op te bouwen.


Stap 6: Klanten en opdrachtgevers vinden

Om succesvol ondernemer te zijn heb je klanten en opdrachtgever nodig. Na de start van jouw bedrijf is het essentieel om op zoek te gaan naar opdrachten. Gelukkig heb je gaandeweg steeds meer zakelijke relaties en een groter netwerk. Het wordt steeds minder moeilijk om nieuwe opdrachten te vinden.


Belastingen eenmanszaak

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende soorten belastingen. Dit zijn met name de BTW-aangifte en de inkomstenbelasting.


BTW-aangifte

Ieder kwartaal (tenzij je anders hebt aangegeven) dien je aangifte te doen van je BTW. Bij het uitvoeren van opdrachten, dient de opdrachtgever de BTW te betalen aan jou.

Deze BTW staat op je facturen vermeld. Uiteindelijk is dit geld niet voor jou, maar voor de Belastingdienst. Zorg dat je jouw administratie goed op orde hebt, zodat je BTW aangifte geen hopeloze ramp wordt.


Inkomstenbelasting

Ieder jaar dien je aangifte te doen van je inkomsten. Dit is een bepaald bedrag dat je moet betalen over jouw totale verkregen omzet (min btw) in dat jaar. Gelukkig zijn er een hoop aftrekposten waar jij gebruik van kan maken. De belangrijkste aftrekposten voor jou als ondernemers zijn als volgt:

  • De ondernemersaftrek (bestaat uit de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek)
  • MKB Winstvrijstelling
  • Gemaakte bedrijfskosten trek je af van de belastbare winst (reiskosten, investeringen in je bedrijf, kosten voor werkplek en premies voor verzekeringen)

Als je gebruik wilt maken van de ondernemersaftrek, dien je op jaarbasis aan een bepaald urencriterium te voldoen. Dit urencriterium is 1225 uur per jaar. Dit zijn ongeveer drie volle werkdagen per week. Voor ondernemers die full time werken is dan geen probleem, maar mensen die ook in loondienst werken, moeten hier goed rekening mee houden.


Zo. Nu weet je alles over het starten van een eenmanszaak

Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel. Ben je al begonnen laat het me hieronder weten in een reactie.

Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: