New Business – Wat Is New Business?

new business

De term ‘new business’ wordt in rap tempo meer en meer gebruikt. Met name op de sales afdeling is new business hot topic.

Loopt de omzet terug, verdampen volumes of gaan er klanten weg?

New business is de oplossing. Om jou meer kennis te laten maken met deze nieuwe sales term, zal ik in dit artikel ingegaan op de volgende aspecten:

 • Wat is new business
 • Het proces
 • Tips voor het werven van nieuwe klanten

Wat is new business

De visies en meningen over deze term zijn wijd verbreid. Echter valt er wel een kern uit te halen.

New business gaat over het realiseren van nieuwe zakelijke kansen. Dit kan gaan over de ontwikkeling van producten, het vinden van prospecten of het herontwerpen van het business model.

Bij new business draait het vaakst om het generen van nieuwe klanten.


Het proces

New business gaat over het resultaat van kans creatie naar kans conversie. Er worden drie stappen doorlopen:

 • Kans creatie
 • Kans waardering
 • Kans conversie

Als eerste start je bij kans creatie. Het is belangrijk dat de prospecten jouw benaderen of dat jij ervoor zorgt dat ze jou benaderen.

Kans waardering is de tweede stap. Deze stap houdt in dat je de afweging maakt of de kans ook kansrijk is. Gaat de potentiele klant iets opleveren of niet?

Zit er waarde in de prospect, dan beland je in fase 3: kans conversie. In deze stap is het jouw beurt. Nu onderneem jij actie om de klant binnen te halen.


Tips voor het genereren van nieuwe business

Nu je weet wat new business is, is het tijd om er verder op in te gaan. Want hoe geneer je nieuwe klanten? Hierbij zes tips voor jou.

wat is new business


1) Doe je werk goed

Het genereren van nieuwe klanten vraagt inzet. Om nieuwe mensen te leren kennen, moet je bereid zijn daarvoor op pad te gaan. Bezoek alle potentiële klanten bij jou in de buurt. Mogelijkheid bestaat dat er een toekomstige vaste klant tussen zit.


2) Heb een lange adem

Het genereren van nieuwe klanten is niet iets wat je 1, 2, 3 doet. Het vraagt veel tijd en geduld. Voordat een klant jouw vaste klant wordt, moet je eerst een oprechte en betrouwbare relatie opbouwen. Als je wanhopig op zoek bent en dat duidelijk laat merken, dan druipen de klanten snel af.


3) Ga netwerken

Een goede manier om new business te genereren is door te netwerken. Bezoek gewoon eens per maand een netwerkbijeenkomst. Bereid je voor met visitekaartjes en probeer zoveel mogelijk mensen te spreken. Wees jezelf, wees vriendelijk en blijf ontspannen. Wie weet zit er een waardevolle partner tussen.


4) Keep contact

New business wordt vaak gerelateerd aan het vinden van nieuwe klanten. Echter kan het ook gaan over jouw oude klanten. Blijf in contact met je huidige klanten. Stuur ze met regelmaat een nieuwsbrief. Zorg dat je e-mail van signatuur is voorzien. Pak elke gelegenheid erbij om de liefde van jouw bedrijf te verspreiden. Grote kans dat oude klanten bij je terugkeren.


5) Direct contact online

Stel live chat in op je website. Zo kom je snel en eenvoudig in contact met websitebezoekers. Websitebezoekers moet je behandelen als potentiële klanten. Anders zouden ze je website niet bezoeken.


6) Deel jouw expertise

Een goede manier om meer klanten te werven is door jouw expertise te delen. Hiermee geef je een tipje van de sluier weg. Schrijf top tips artikelen.

Deel informatieve blogs. Maak overzichtelijke infographics. Monteer video’s waarin jij meer vertelt over je vakgebied. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om jouw klanten te overtuigen dat jij ‘het in je hebt’.


Beroepen

Er zijn verschillende beroepen waarbij new business de kern van de uit te voeren activiteiten vormt. Dit geldt voor de volgende beroepen:

 • Business Development Manager
 • Sales manager
 • Accountmanager New Business
 • Verkoper
 • Commercieel manager

Zo. Nu weet je alles over New Business

Hoeveel new business heb jij de afgelopen maand binnengehaald? laat het me weten in een reactie.
Deel dit artikel!
Stefan Smits
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: